Υποδοχή » Ανθρώπινο Δυναμικό » Μέλη ΔΕΠ » Χρυσή Χατζηχρήστου

Η Δρ. Χρυσή (Σίσσυ) Χατζηχρήστου είναι Καθηγήτρια Σχολικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας, Διευθύντρια του ΠΜΣ Σχολικής Ψυχολογίας και Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας. Έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Harvard, όπου πήρε το Master και το Δίπλωμα Ανωτάτων Σπουδών στην Εξελικτική Ψυχολογία, και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας, όπου πήρε το Διδακτορικό Δίπλωμα στη Σχολική και Συμβουλευτική Ψυχολογία και εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτιδα. Έχει διατελέσει Postdoctoral Research Fellow και επιστημονική συνεργάτιδα στο Max-Planck Institute for Human Development and Education του Βερολίνου. Έχει εργαστεί σε κέντρα ψυχικής υγείας και σχολεία στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα.

Διετέλεσε Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Συλλόγου Σχολικής Ψυχολογίας (International School Psychology Association), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας και Συντονίστρια του Κλάδου Σχολικής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Ήταν Πρόεδρος του 28ου Διεθνούς Συνεδρίου Σχολικής Ψυχολογίας (2005, Αθήνα) και του 1ου Θερινού Σχολείου στη Σχολική Ψυχολογία (2010, Σπέτσες). 

Το ερευνητικό και συγγραφικό της έργο συμβάλλει στην οριοθέτηση του κλάδου της Σχολικής Ψυχολογίας στην Ελλάδα, καθώς και στον σχεδιασμό, στην εφαρμογή και την αξιολόγηση προγραμμάτων πρόληψης και παρέμβασης στη σχολική κοινότητα και στη διασύνδεση του Πανεπιστημίου με τα σχολεία και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Το έργο της αναφέρεται σε θέματα σχολικής ψυχολογίας, προσαρμογής και στήριξης των παιδιών στην οικογένεια και στο σχολείο, καθώς και σε θέματα συμβουλευτικής εκπαιδευτικών και γονέων, διαλεκτικής ψυχολογικής συμβουλευτικής, και συμβουλευτικής για τη διαχείριση κρίσεων στη σχολική κοινότητα. Έχει επίσης ασχοληθεί με την ανάπτυξη εναλλακτικών μοντέλων παροχής σχολικών ψυχολογικών υπηρεσιών, με το σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας προγραμμάτων πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης και παρεμβατικών προγραμμάτων σε επίπεδο συστήματος, σε σχολεία και Ιδρύματα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ασχολείται επίσης με πολυπολιτισμικά θέματα στη Σχολική Ψυχολογία, συνεργασία σε διεθνές επίπεδο για θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης στη σχολική ψυχολογία, ανάπτυξης μοντέλων παροχής σχολικών ψυχολογικών υπηρεσιών, διαχείρισης κρίσεων στη σχολική κοινότητα και έρευνας για θέματα σχολικής και ψυχοκοινωνικής προσαρμογής των μαθητών και προαγωγής της ψυχικής υγείας και ψυχικής ανθεκτικότητας στο σχολικό περιβάλλον.

Πολλές μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία. Στα έργα της περιλαμβάνονται: Σχολική Ψυχολογία (2011, εκδ. Τυπωθήτω), Κοινωνική και Συναισθηματική Αγωγή στο Σχολείο: Πρόγραμμα για την Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας και της Μάθησης στη Σχολική Κοινότητα  (Επιμ., 2011, εκδ. Τυπωθήτω), Διαχείριση κρίσεων στη σχολική κοινότητα (Επιμ., 2011, εκδ. Τυπωθήτω).

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του International Institute of School Psychology, University of California, Santa Barbara και Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Τομέα Σχολικής Ψυχολογίας της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (Division of School Psychology, American Psychological Association) για διαπολιτισμικά θέματα στη Σχολική Ψυχολογία. Πρόσφατα τιμήθηκε με το  International Scholar Award στη Σχολική Ψυχολογία του Διεθνούς Συλλόγου Σχολικής Ψυχολογίας. Επίσης, έχει εκλεγεί μέλος της Ομάδας για Διεθνείς Σχέσεις στην Ψυχολογία της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.

Γραφείο: κυψέλη 504
Ώρες γραφείου:
 Τρίτη και Πέμπτη 12:00-14:00
Τηλέφωνο: 2107277528
E-mail: 
hatzichr (at) psych.uoa.gr