Υποδοχή » Ανθρώπινο Δυναμικό » Ομότιμοι καθηγητές » Ηλίας Μπεζεβέγκης

Ο Ηλίας Μπεζεβέγκης είναι καθηγητής Εξελικτικής Ψυχολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής. Είναι, επίσης, Διευθυντής του Ψυχομετρικού Εργαστηρίου και του Κέντρου για τη Μελέτη της Οικογένειας. Επιπλέον, διετέλεσε για περίπου 10 χρόνια Διευθυντής του Τομέα Ψυχολογίας του Τμήματος ΦΠΨ, καθώς και του Προγράμματος Ψυχολογίας. Στο ίδιο διάστημα υπήρξε διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Σχολική Ψυχολογία. Έκανε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Rutgers του New Jersey (Η.Π.Α.), από όπου πήρε το Μaster και το Διδακτορικό Δίπλωμα στην Εξελικτική Ψυχολογία.

Έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της European Society of Developmental Psychology και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της European Association for Research on Adolescence. Είναι κριτής διεθνών και ελληνικών περιοδικών Ψυχολογίας και διετέλεσε Διευθυντής Σύνταξης του περιοδικού «Ψυχολογία» της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, στην οποία υπήρξε και Πρόεδρος. Το 2012-2014 υπήρξε προσκεκλημένος εκδότης (μαζί με τους W. Beyers  και Th. Klimstra) ειδικού τεύχους του περιοδικού Journal of Adolescence της European Association for Research on Adolescence (EARA). Έχει οργανώσει, ως Πρόεδρος, τρία (3) πανελλήνια και (3) διεθνή συνέδρια Εξελικτικής Ψυχολογίας. Τον Μάρτιο/Απρίλιο 2013 έδωσε σειρά διαλέξεων σε τέσσερα Πανεπιστήμια σε Η.Π.Α. και Καναδά, με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση.

Ο Ηλ. Μπεζεβέγκης διδάσκει μαθήματα Εξελικτικής Ψυχολογίας, δηλαδή Ψυχολογίας του Παιδιού και του Εφήβου, Εξελικτικής Ψυχοπαθολογίας και Ψυχολογίας Ατομικών Διαφορών στο Τμήμα Ψυχολογίας, στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας και σε άλλα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής, καθώς και στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Σχολικής Ψυχολογίας.

Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο εντοπίζεται σε θέματα ανάπτυξης του παιδιού και του εφήβου και στις επιδράσεις της οικογένειας στο αναπτυσσόμενο άτομο. Ειδικότερα, ερευνά θέματα, όπως η ανάπτυξη της προσωπικότητας στο θεωρητικό πλαίσιο της θεωρίας των Πέντε Μεγάλων Παραγόντων (Big-Five theory), οι σχέσεις εφήβου και γονέων, η διαμόρφωση ταυτότητας σε έλληνες και μετανάστες εφήβους, καθώς και οι στρατηγικές αντιμετώπισης αγχογόνων καταστάσεων σε παιδιά και εφήβους (Coping). Για το τελευταίο θέμα έχει κατασκευάσει ειδική κλίμακα που αξιολογεί τους τρόπους αντιμετώπισης του άγχους από παιδιά και εφήβους. Έχει, επίσης, συμμετάσχει στην πανελλήνια στάθμιση του τεστ νοημοσύνης WISC-III, καθώς και σε ψυχοτεχνικές κλίμακες πρώιμης ανίχνευσης μαθησιακών δυσκολιών.

Έχει δημοσιεύσει δεκάδες κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους και άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Τα δεδομένα των ερευνών του έχουν, επίσης, ανακοινωθεί σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια Ψυχολογίας. Τέλος, είναι ο επιστημονικός επιμελητής ξενόγλωσσων εκδόσεων στα ελληνικά σε θέματα Εξελικτικής Ψυχολογίας, Εξελικτικής Ψυχοπαθολογίας, Ψυχολογίας του Εφήβου και Ψυχολογίας Ατομικών Διαφορών.

Ήταν Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας για τη διετία 2013-2015.

Γραφείο: 504
Ώρες γραφείου: Τετάρτη 12:00-14:00
Τηλέφωνο: 210 727 7529      
E-mail: ebesev (at) psych.uoa.gr