Υποδοχή » Ανθρώπινο Δυναμικό » Μέλη ΔΕΠ » Λίσσυ Κανελλοπούλου

Η Βασιλική Λίσσυ Κανελλοπούλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο «Ψυχαναλυτική προσέγγιση στην Κλινική Ψυχολογία» και Ψυχαναλύτρια.

Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Louis Pasteur του Στρασβούργου και στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία και την Ψυχοπαθολογία. Αναγορεύτηκε διδάκτωρ του ιδίου Πανεπιστημίου εκπονώντας διατριβή με θέμα: «Οι επιπτώσεις του γονικού λόγου στη συγκρότηση του υποκειμένου». Έκανε την ψυχαναλυτική της εκπαίδευση στη Γαλλία και στην Ελλάδα. Διδάσκει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα κλινικής ψυχολογίας και ψυχανάλυσης. Δραστηριοποείται ως συνεργάτης σε έρευνες, σεμινάρια και εκπονεί διδακτικό έργο σε ακαδημαϊκά ιδρύματα και πανεπιστημιακά εργαστήρια της ημεδαπής και της αλλοδαπής, όπως το Πανεπιστήμιο Paris Diderot, Paris Sorbonne Cité, UFR-Etudes Psychanalytiques, το Πανεπιστήμιο του Angers UFR Sciences humaines et sociales, Psychologie, το Laboratoire de Psychologie « Processus de Pensée et Interventions » PPI του Πανεπιστημίου του Angers, το Laboratoire de Psychologie des Pays de la Loire LPPL, το Séminaire trans-équipes de recherches « Pandora-Psychanalyse et processus de création » του Πανεπιστημίου Paris Diderot, Paris Sorbonne Cité, UFR-Etudes Psychanalytiques, το Collège International de l’Adolescence CILA, η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Επίσης, είναι υπεύθυνη και συντονίστρια της Διμερούς Συμφωνίας μεταξύ του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Paris Diderot, Paris Sorbonne Cité και Ειδικών Πρωτοκόλλων Συνεργασίας για συνεπίβλεψη διδακτορικών διατριβών.

Είναι διευθύντρια του Εργαστηρίου Κλινικής Έρευνας: Υποκειμενικότητα και Κοινωνικός δεσμός, το οποίο ίδρυσε το 2017. Είναι μέλος του Séminaire Interuniversitaire Européen d’Enseignement et de Recherche de la Psychanalyse et de la Psychopathologie SIUEERPP, της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας ΕΛΨΕ, του Laboratoire de Psychologie des Pays de la Loire LPPL, του Ψυχαναλυτικού Συλλόγου Freud Lacan και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας για την Προαγωγή της Εκπαίδευσης των Δημιουργικών/Χαρισματικών/Ταλαντούχων Παιδιών και Εφήβων ΔΗΧΑΤΑΠΕ. Ανήκει στην επιστημονική επιτροπή του περιοδικού Recherches en Psychanalyse της Διδακτορικής Σχολής Recherches en Psychanalyse et Psychopathologie του Πανεπιστημίου Paris Diderot, στην επιστημονική και συντακτική επιτροπή του περιοδικού Ψυχανάλυσης, Φιλοσοφίας και Τέχνης Αληthεια, αλλά και συνεργάζεται ως κριτής και με άλλα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως τα περιοδικά Ψυχολογία της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, Ελεύθερνα του Πανεπιστημίου της Κρήτης και το περιοδικό Open Science. Έχει οργανώσει και συνδιοργανώσει διεθνή συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συμμετέχει σε αυτά με ανακοινώσεις, όπως π.χ. το Διεθνές Συνέδριο Ψυχανάλυσης: «Δημιουργία και θάνατος. Ο θάνατος επί τω έργω: ετερότητα και μνήμη πένθους» (2008), «Σύγχρονες πρακτικές του εαυτού, σώμα και υποκειμενικότητες» (2010), «Το Γυναικείο» (2011), «Υποκείμενο, υποκειμενικότητα και πρακτικές του σώματος στη σύγχρονη κοινωνία» (2012), «Το σώμα σε κρίση στον ψυχαναλυτικό και ιατρικό λόγο» (2014), το «5ο Πανελλήνιο συνέδριο Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχολογίας της Υγείας» (2016) κ.α. Οργανώνει 2 δια-πανεπιστημιακά σεμινάρια με το Πανεπιστήμιο Paris Diderot UFR-Etudes Psychanalytiques και θερινά Πανεπιστήμια σε συνεργασία με την Διδακτορική Σχολή του Πανεπιστημίου Paris Diderot UFR-Etudes Psychanalytiques και του Πανεπιστημίου Sciences Po Paris.

Έχει πλούσια συγγραφική και ερευνητική δραστηριότητα έχοντας συγγράψει περισσότερες από 35 μελέτες στο χώρο της κλινικής ψυχολογίας και της ψυχανάλυσης στην ελληνική, γαλλική και αγγλική και έχει συμμετέχει σε συλλογικά έργα, όπως επίσης έχει επιμεληθεί επιστημονικά αυτοτελείς εκδόσεις. Επίσης έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε πολλά συνέδρια και ημερίδες, πολλές εκ των οποίων είναι δημοσιευμένες. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μελέτη της υποκειμενικότητας στον σύγχρονο κοινωνικό δεσμό, της πατρικής λειτουργίας μέσα στον κοινωνικό δεσμό, την πατρότητα δια μέσου της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τη δυσκολία της εμφυλοποίησης στον σύγχρονο κοινωνικό δεσμό, την ψυχογενή ανορεξία, την απόλαυση και τη σχέση με το αντικείμενο στις αυτοάνοσες ασθένειες, τις αναπαραστάσεις εγκύων γυναικών για την μητρότητα και το παιδί και τα περιγεννητικά συμπτώματα.

Γραφείο: 527
Ώρες γραφείου: Πέμπτη 12:00-13:00, https://uoa.webex.com/meet/lcanel 
Τηλέφωνο: 210 727 7509
E-mail: lcanel@psych.uoa.gr