Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer
Menu

ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ :ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ

Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ποιοτικής Έρευνας: Εφαρμογές στις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες και τις Επιστήμες Αγωγής και Υγείας ιδρύθηκε το 2023 εντός του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΑ.Κ.Ε.Κ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΚ 2023-τεύχος Β- 04798).

Έδρα του Ε.Ι. Ποιοτικής Έρευνας είναι το Εργαστήριο Ποιοτικής  Έρευνας στην Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ-ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ Ε.Ι 

Αποστολή και σκοπός του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ποιοτικής Έρευνας :Εφαρμογές στις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες και τις Επιστήμες Αγωγής και Υγείας είναι η προαγωγή και ανάπτυξη της ποιοτικής μεθοδολογίας στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, καθώς και άλλους επιστημονικούς τομείς και εφαρμοσμένα επιστημονικά πεδία στο πλαίσιο της  υγείας  (ψυχικής, σωματικής, κοινωνικής) της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της εργασίας.  Το Ε.Ι. θα αποτελέσει έναν κόμβο όπου θα συστεγάζονται παράλληλα και συνεργαζόμενα ερευνητικά προγράμματα, με ανοιχτή φιλοσοφία και δομή ώστε να φιλοξενήσει κάθε νέα, μελλοντική πρόταση. Θα λειτουργεί ως πόλος έλξης νέων προγραμμάτων, καθώς και χρηματοδότησης  και θα συντελέσει στη διάχυση  της έρευνας των μελών του Πανεπιστημίου προς το ευρύτερο κοινό. Τέλος,  θα συμβάλει στην αναγνώριση του ΕΚΠΑ ως σημαντικού παράγοντα για τη σύνδεση της έρευνας και των εφαρμογών της με τις ανάγκες της κοινωνίας,  αξιοποιώντας ποιοτικές μεθόδους  που στοχεύουν στην αλλαγή,  την κοινωνική δικαιοσύνη,  τη συμπερίληψη και τη συνεργατικότητα εμπλέκοντας με ενεργό τρόπο τους συμμετέχοντες  στην ερευνητική διαδικασία.

Οι κύριοι στόχοι του Ε.Ι.  είναι:

  1. Προαγωγή και αξιοποίηση των βασικών μεθοδολογικών προσεγγίσεων στην ποιοτική έρευνα (π.χ. εθνογραφία, φαινομενολογία, ερμηνευτική,   αφηγηματική, ανάλυση λόγου, έρευνα-δράση, κ. ά.)
  2. Προαγωγή και αξιοποίηση νέων, καινοτόμων ποιοτικών μεθοδολογικών προσεγγίσεων (π.χ. οπτικές και βασισμένες στην τέχνη ποιοτικές μέθοδοι, πολυτροπικές, πολυμεθοδολογικές)
  3. Μελέτη των οντολογικών, επιστημολογικών, μεθοδολογικών, και  ηθικών θεμελίων ή παραδοχών της ποιοτικής έρευνας.
  4. Πραγμάτευση  θεωρητικών, επιστημολογικών, αξιολογικών, ηθικών, πολιτικών και μεθοδολογικών ζητημάτων της ποιοτικής έρευνας που αφορούν στις βασικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις (π.χ. θετικιστική,  κριτικο-ρεαλιστική, ερμηνευτική, αφηγηματική,  κονστρουκτιβιστική,  κοινωνικοπολιτισμική- ιστορική, διαλογική, πολυτροπική κ. α.)
  5. Η  ανάδειξη και προαγωγή της ποιοτικής έρευνας  που πραγματοποιείται από ερευνητικές ομάδες και εργαστήρια του ΕΚΠΑ  και η διάχυση της έρευνας προς το ευρύτερο κοινό.
  6. Διεξαγωγή ποιοτικών ερευνών και μελετών, με στόχο τη σύνδεση  της έρευνας και των εφαρμογών της στο χώρο της  ψυχικής υγείας, της υγείας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της ευρύτερης κοινωνίας.   
  7. Διεξαγωγή ερευνών ποιοτικής ή και μεικτής αξιολόγησης προγραμμάτων
  8.  Η επιστημονική συνεργασία και η ενίσχυση των ήδη υπαρχουσών συνεργασιών με ερευνητικές ομάδες, ερευνητικά κέντρα και  ινστιτούτα, καθώς και αντίστοιχα  ιδρύματα ή οργανισμούς του εσωτερικού και του εξωτερικού.
  9. Η ενίσχυση των ερευνητικών δεσμών που υπάρχουν μέσω της διεπιστημονικότητας, των κοινών ερευνητικών υποδομών και της χρηματοδότησης κοινών έργων.
  10. Προώθηση  της διεπιστημονικής συνεργασίας και του διαλόγου μεταξύ διαφόρων επιστημονικών πεδίων στις ανθρωπιστικές, κοινωνικές επιστήμες,  επιστήμες της αγωγής και της υγείας.
  11. Προώθηση  του διαλόγου σχετικά με τις μεικτές μεθόδους έρευνας (τον συνδυασμό ποιοτικών και ποσοτικών μεθόδων).
  12. Συμβολή στην εκπαίδευση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών,  υποψηφίων διδακτόρων και νέων  ερευνητών σε βασικές, προωθημένες και καινοτόμες ποιοτικές μεθόδους έρευνας
  13. Η  διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων, εργαστηρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων και η πρόσκληση ελλήνων και ξένων αναγνωρισμένων επιστημόνων.
  14. Η πραγματοποίηση δημοσιεύσεων, εκδόσεων και εκπαιδευτικού υλικού.

Επιστημονική Διευθύντρια του Ινστιτούτου είναι η Καθηγήτρια Φιλία Ίσαρη.

Στοιχεία Επικοινωνίας:
Φιλοσοφική Σχολή, 4ος όροφος (κυψέλη 417)
Τηλ.: 210-7277460
e-mail: issariph[at]psych.uoa[dot]gr